Het ontstaan van Windpark Eekerpolder
Op basis van drie Groningse provinciale omgevingsplannen (2000, 2006 en 2009), de provinciale herziene Ontwerp Omgevingsvisie 2016-2020 (december 2015) en de Structuurvisie Windenergie op Land (SWOL, maart 2014) werd het open gebied rondom het Groningse Meeden, Muntendam en Veendam aangewezen voor grootschalige windenergie. De ligging nabij industrie en infrastructuur en de windcondities ter plaatse hebben in die besluitvorming een belangrijke rol gespeeld. Het maakte mede de komst van een windpark Eekerpolder mogelijk.
Windpark Eekerpolder (RWE) maakt samen met Windpark Vermeer (Eurus Energy) deel uit van Windpark N33 gelegen rondom het Groningse Meeden, Muntendam en Veendam. Het gaat om 27 windturbines in het noordelijke deelgebied (RWE/Eurus Energy), 4 windturbines in het middelste deelgebied (Eurus Energy) en 4 windturbines in het zuidelijke deelgebied (Eurus Energy). Windpark Eekerpolder telt in totaal 15 windturbines met een vermogen van 63 MW.
Voorkomen van klimaatverandering
In 2050 moet de energievoorziening in ons land geheel duurzaam zijn, ter voorkoming van een onomkeerbare opwarming van de aarde en een stijgende zeespiegel als gevolg daarvan. Een ontwikkeling die voor Nederland geen gunstige gevolgen brengt, als we die ontwikkeling niet tijdig keren. het betekent dat wij met elkaar staan een enorme duurzame opgave zeker als we ons beseffen dat het duurzame deel in de huidige energieproductie slechts 11,1% bedraagt (bron CBS, 2020). Willen we de opwarming van de aarde tegen te gaan, dan vraagt dat we anders moeten kijken naar de inzet van energie, de opwek ervan en ons gebruik. De waardevolle bijdrage die Windpark Eekerpolder momenteel levert aan de energietransitie in Nederland met 63 MW aan vermogen is dan ook meer dan hard nodig.
Gerard Greiner (RWE) neemt u mee achter de schermen bij het windpark.
Gerard Greiner (RWE) biedt u een kijkje binnen in de windturbine van Windpark Eekerpolder.